Tipy pro Vás 

 

Rokytenský boršč

Ingredience: 1 cibule, 100 g celeru, 100 g mrkve, 100 g petrželového kořene,   100 g červené řepy, 100 g syrového nebo kvašeného zelí, 3 brambory, 5 lžic oleje, 1 bobkobý list, 1 lžička mleté papriky, sůl, sekaná petrželová nať, trocha bazalky,   2 lžíce smetany, popř. vinný ocet.

Postup: Červenou řepu očistíme a nakrájíme na kostičky. Poté ji podusíme samotnou na oleji. Ostatní zeleninu též očistíme a pokrájíme. Na zbylém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, zapržíme mletou papriku a zalijeme 1 l vody. Vodu přivedeme k varu a postupně vložíme zeleninu v následujícím pořadí: mrkev, petržel, celer, zelí,podušená červená řepa a brambory, vždycky asi s 2 minutovým odstupem. Vaše ještě 10 minut vaříme společně s bobkovým listem a bazalkou. Dochutíme solí, popř. octem a necháme ještě asi 15 minut v teple rozležet. Na talířích zdobíme sekanou petrželovou natí a lžičkou kysané smetany (MAS Region Kunětické hory).

 

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Konzumace dýně Hokkaido je vhodná i pro diabetiky, má vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky. V suchém sklepě vydrží dýně Hokkaido asi půl roku a její obsah vitamínů a cukru se během skladování zvyšuje.

Před použitím dýně Hokkaido do pokrmů je třeba odstranit semínka a vlákna, slupka při vaření nevadí, neboť krásně změkne. Při konzumaci pokrmů z dýně oceníme především jemnou, sladkou, lehce oříškovou chuť, nesmí se ovšem převařit. Lze ji zpracovávat do polévek, omáček, marmelád, buchet, nádivek, jako samostatný grilovaný pokrm, přílohu v různých variacích, součást zapékaných jídel, rizota atd. Využití je opravdu rozmanité a je jen na Vaší chuti a fantazii, v jaké podobě bude dýně Hokkaido součástí Vašeho jídelníčku.

 

Jak na slimáky

stačí polovina melounu, kterou vydlabeme. Vznikne nám krásná miska,do které vlijeme pivo. Nástrahu dáme na místo s nejčastějším výskytem slimáků. Ráno uvidíte tento výsledek ....